De jaarlijkse Van Kooten & de Bie-compilatie over het Boekenweek-thema heet dit jaar ‘Pruimen op Sap’. We krijgen een mooi overzicht van allerhande Van Kooten & De Bie-creaties die in de loop der jaren iets hebben gezegd over seks.

Heel grappig is bijvoorbeeld De Vieze Man die naast zomaar een man in een bushok gaat zitten. De vieze man wijst op de abri van H&M. ,,Jij zit hier helemaal op de bus te wachten hè.’’ Alle Van Kooten en de Bie-fans weten dat de term ‘Pruimen op Sap zetten’ niet afkomstig is uit een televiesketch van de twee helden, maar van een langspeelplaat, Hengstenbal uit 1977 om precies te zijn. Hierop spreken twee Haagse mannen over ‘de oudste beweging ter wereld’, over ‘roompotje peilen’, ‘kieren. Seks dus. Het personage van De Bie heeft daar verder niet zoveel mee terwijl Van Kootens karakter graag van wippenstein gaat. Voor grote aantallen mensen van bijna alle leeftijden is juist deze sketch van grote waarde, voor de schrijver van dit kleine stukje over tv is dat niet anders. Minstens tien zinnen uit deze sketch zitten stevig in mijn vocabulaire en dat van mijn vrienden van vroeger. Dit de hele vakantie van 1992 (wij ontdekten het via de compilatie-CD). ’Dan spuit ik een volwassen vent zo van zijn brommert’, ‘fysiek is altijd psychisch’ en vooral: ‘kijken, kijken en de rest erbij denken’ en ‘dat ziet er heel smerig uit’.

Het mooie aan journalistiek werk is dat je je helden van weleer soms even kan spreken. Maar ja, dan doe je professioneel en vergeet je het simpele woordje dat Kees van Kooten en Wim de Bie wel verdienen. Nou ja, bij deze dan nog meneer de Bie: ‘Bedankt’. Bedankt voor al die taalvondsten waarmee jullie onze typische bijna-twintigersgesprekken inkleurden.

‘De Klisjeemannetjes’ zaten eind jaren zestig, begin jaren zeventig al regelmatig in de radioshow van Wim de Bie (‘Uitlaat’ heette dat) en op een dag werden de mannen gevraagd voor een benefietoptreden in de Haagse Houtrusthallen ter ere van het tienjarige bestaan van Café de Sport waar ze destijds veel kwamen. De Bie: ,,Wij zeiden tegen ons geluidsman; ach, neem het op, misschien is het leuk en bruikbaar. Er kwam veel reactie uit de zaal en dus hebben we het op de plaat gezet. Die werd een groot succes, hij verkocht veel beter dan alle andere platen. Er zijn mensen die de hele dialoog uit hun hoofd kennen.’’ (klopt, BH)

In de compilatie van vandaag geen beelden vanuit de Houtrusthallen dus, maar er is voldoende materiaal voorhanden. ,,Er zijn veel sketches met seks daarin dus dat was geen probleem. We hadden de uitzending makkelijk twee of drie keer kunnen vullen. We hebben samen het hele oeuvre doorzocht zodat we bijna een uur hadden.’’ Was er eentje die direct door uw hoofd schoot toen het thema bekend werd? ,,Ja, die van Jacobse en Van Es die Maison Pretty Boy runde, gericht op damesklanten. We waren er nooit op uit om seksscènes te maken, maar op de een of andere manier kwamen die figuren dat wel tegen.’’